ljusterapilampa – Bäst i test

Topp 3 ljusterapilampor – Bäst i test 2023

Lider du av höst- och vinterdepression? Då kan ljusterapi vara något att testa. Ljusterapi är en terapiform där man använder ljus för att behandla depressioner och andra känslomässiga besvär förknippade med årets mörkaste månader.

Du kan antingen besöka en klinik för att genomgå ljusterapibehandlingar eller så kan du köpa en egen ljusterapilampa, eller dagsljuslampa som det också kallas.

I den här artikeln får du lära dig mer om ljusterapi och hur en ljusterapilampa fungerar. Vi går bland annat igenom fördelarna med denna terapiform och tipsar om tre bra sollampor som alla fått höga betyg av användarna.

Inlägget innehåller partnerlänkar

Vad är ljusterapi?

Ljusterapi, även kallat ljusbehandling eller solljusterapi, är en modern behandlingsform som började användas redan i början av 1980-talet. Syftet är helt enkelt att behandla säsongsrelaterade depressioner och andra psykiska besvär.

Att bli deprimerad under vinterhalvåret är vanligt, framför allt i Sverige där vi inte har mer än några timmar solljus per dag. Faktum är att ungefär 600 000 svenska drabbas av det som vi kallar för höst- eller vinterdepression varje år. På engelska kallas denna typ av depression istället för SAD som står för Seasonal affective disorder.

Hur fungerar det?

Terapin går ut på att utsätta kroppen för ett ljus som imiterar dagsljus. På så sätt är det möjligt att förebygga vinterdepression, eller åtminstone lindra symptomen, genom att stabilisera dygnsrytmen. Detta kan dels förbättra din sömnrutin, men framför allt ge mer energi.

Idag kan du genomgå ljusterapi på två sätt.

  • Hos en klinik. Här får du spendera ett par timmar åt gången i ett rum med specialutformade ljusrör.
  • Köp en egen dagsljuslampa. Det går också att köpa en egen ljusterapilampa, eller sollampa som det också kallas. På så sätt kan du få ljusterapi i ditt eget hem, vilket dels kan vara bekvämare, men framför allt billigare.

Så fungerar en ljusterapilampa

Precis som namnet antyder är en ljusterapilampa en specialutformad lampa, avsedd för att efterlikna dagsljus.

Dessa lampor har en hög luminans som mäts med enheten lux. Enkelt förklarat beskriver luc hur ljus en yta är. Sollampor lyser normalt sett med 10 000 lux, vilket ger ungefär samma ljus som vid en soluppgång, men det finns förstås även svagare varianter också.

Värt att notera är att dagsljuslampor inte är skadliga att använda. De har nämligen ett inbyggt filter som skyddar mot skadliga UV-strålar, vilket vanliga lampor inte har.

Fördelar med ljusterapi

Det finns många fördelar med att investera i en ljusterapilampa, förutom att den kan lindra säsongsbaserade depressioner och göra dig gladare. Här är några av de främsta.

  • Du blir piggare och sover bättre. En solljuslampa kan hjälpa dig att reglera dygnsrytmen bättre eftersom dagsljuset hämmar produktionen av sömnhormonet melatonin.
  • Bättre produktivitet och fokus. Ytterligare en följd av en förbättrad dygnsrytm är att du också blir med produktiv och fokuserad.
  • Sänker blodtrycket. Bara 30 minuter ljusterapi om dagen kan vara fördelaktigt för blodtrycket.
  • Bestäm över terapin själv. Genom att ha en egen dagsljuslampa kan du själv styra över när och hur du vill göra din ljusterapi.
  • Billigare än professionella behandlingar. Visst kan det vara bra att besöka en klinik, men det kostar förstås en del pengar. Vill du komma billigare undan kan en sollampa vara det bästa alternativet.

Bästa lampan för ljusterapi – Topp 3 sollampor 2021

Vi vill hjälpa dig att hitta en dagsljuslampa som passar både dina behov och din budget. För att göra det har vi granskat utbudet och valt ut tre modeller som alla fått goda omdömen av användarna själva. Nedan kan du läsa mer om lamporna och jämföra deras egenskaper.

1. Lumie Brazil – Bäst i test

ljusterapilampa bäst i test

Lumie är en välkänd tillverkare av sollampor och Brazil är deras allra kraftfullaste modell. Här får du en rejäl och effektiv ljusterapilampa med en konkav reflektor och en stark LED-ljuskälla.

Brazil drivs av tre 36W-ljusrör som tillsammans ger dig ett starkt och dessutom helt UV-fritt ljus på 6400 kelvin. Det inbyggda handtaget gör lampan enkel att flytta från rum till rum och den 2 meter långa sladden ger lampan gott om svängrum. Den rekommenderade behandlingstiden är 30 minuter på 35 cm avstånd, vilket ger ett ljus på 10 000 lux. Det går också bra att använda lampan i 85 minuter, fast på 85 cm avstånd. Då får du 2500 lux.

Just denna modell har faktiskt blivit utnämnd till den bästa sollampan av den danska depressionsföreningen. Den har även fått goda omdömen av användarna själva som menar att de känner sig piggare, men också att de sover bättre efter att de påbörjat sin ljusterapi.

Ljusterapilampa bäst i test

+ Enkel att använda
+ Ger 10 000 lux på 35 cm avstånd
+ Mycket effektiv
+ Inbyggt handtag och lång sladd

Ljuskälla: 3 x 36W ljusrör
Material: Plast
Sladdlängd: 2 m
Mått: 50 x 32 x 15 cm
Vikt: 3,1 kg

2. Beurer TL90 – Mest prisvärd

bäst ljusterapilampa

Om du inte vill spendera så mycket pengar på en sollampa TL90 från Beurer vara något för dig. Den är ett par hundralappar billigare än Lumie Brazil, men den är förstås inte riktigt lika kraftfull. TL90 har till exempel bara två ljusrör medan Brazil har tre.

I övrigt är även detta en mycket effektiv lampa, med flera praktiska funktioner dessutom. Den har till exempel en justerbar vinkel, flimmerfritt (och UV-fritt) ljus och en tidsindikator på 15 minuter som hjälper dig att hålla koll på behandlingstiden.

Precis som Brazil ger Beurer TL90 ett ljus på 10 000 lux, fast här på ett avstånd av 15 – 20 cm. Rekommenderad behandlingstid på detta avstånd är 30 minuter, men det går förstås att använda lampan längre perioder på längre avstånd.

Användarna själva ger Beurer TL90 höga betyg och menar att den fungerar utmärkt. De lyfter framför allt hur enkel den är att använda och att den ger dig bra värde för pengarna. Ett prisvärt alternativ för dig som vill bli lite piggare helt enkelt.

Bäst ljusterapilampa

+ Ger dig mycket för pengarna
+ Flimmer- och UV-fritt ljus
+ Effektiv solterapi
+ Smart tidsindikator
+ Justerbar vinkel

Ljuskälla: 2 x 36W ljusrör
Material: Plast
Sladdlängd: Uppgift saknas
Mått: 58 x 24 x 33,7 cm
Vikt: 3 kg

3. Beurer TL100 – Bästa multifunktion

bra ljusterapilampa

TL100 är ytterligare en modell från Beurer, men här får du en lampa med betydligt fler funktioner. Huvudfunktionen är dock densamma – att simulera dagsljus för att motverka nedstämdhet.

Till skillnad från övriga lampor i listan har TL100 bara ett ljusrör, fast ett kraftigare sådant på 45W. Ljusintensiteten vid ett avstånd på 12 cm är 10 000 lux, vilket gör att den här modellen passar bäst för lite längre behandlingar på längre avstånd. Du kan till exempel ställa den på skrivbordet.

Nu till det intressanta med den här sollampan. Utöver det traditionella dagsljuset har den flera andra ljus att välja mellan. Dessa har dock ingen funktion, utan fungerar bara som stämningsljus.

Den går också att ansluta med Beurers egen LightUp app. Den kan du använda för att justera inställningarna extra bekvämt. Du kan dels välja färg, men också även ljusstyrka i 10 nivåer samt ställa in en timer med 5 olika tidsinställningar (mellan 15 – 120 minuter).

Bra ljusterapilampa

+ Många roliga funktioner
+ Enkel styrning via app
+ Effektiv solterapi
+ Kompakt storlek
+ Timer och justerbar ljusstyrka

Typ av tillskott: Kapslar
Storlek: 90 kapslar
Antal portioner: 90 st 
Rekommenderad dos: 1 kapslar/dag
Prisklass: Hög

Sammanfattning

Om du vill förebygga vinterdepression eller bara lindra symtomen kan det vara värt att testa ljusterapi. Detta är en beprövad terapiform som dels kan göra dig piggare och gladare, men också förbättra din sömn.

Vill du inte spendera pengar på behandlingar hos en klinik kan du med fördel köpa din egen ljusterapilampa. På så sätt bestämmer du själv när du vill få en ljusbehandling samtidigt som du kommer billigare undan.

Tänk bara på att följa rekommendationerna kring behandlingstider – använder du lampan för mycket riskerar du att rubba dina sömnvanor.

Vanliga frågor och svar

Vad är en ljusterapilampa?

En ljusterapilampa är precis som namnet antyder en lampa anpassad för ljusterapi i hemmet. Den har en hög luminans för att efterlikna dagsljuset och på så sätt hjälpa kroppen att reglera dygnsrytmen. Dessa lampor är dock inte skadliga, utan har ett filter som blockerar allt UV-ljus.

Vilken ljusterapilampa är bäst?

I vår sammanställning har vi utsett Lumie Brazil till den bästa solljuslampan. Den är enkel att använda, effektiv och ger ett starkt ljus även på lite längre avstånd.

Kan man överdosera med ljusterapi?

Det är inte farligt att få för mycket ljusterapi, särskilt inte eftersom lampan har ett UV-filter. Däremot kan för mycket ljus göra det svårare för dig att somna och därmed rubba din sömn. Följ alltid de rekommendationerna gällande behandlingstider.

Kan en ljusterapilampa hjälpa med D-vitamin?

Nej, en sollampa kan inte fylla på dina nivåer av vitamin D. Du kan bara få D-vitamin av solen, via maten eller från kosttillskott.

Fungerar ljusterapi för sömnlöshet?

Ja, det kan det göra. Ljusterapi hjälper till att reglera dygnsrytmen så att du känner dig tröttare på kvällen och piggare på dagen. Tänk bara på att inte använda lampan för lång tid åt gången.