Innehållsförteckning
Vad säger pulsen? – Mät och tyd din puls
Innehållsförteckning
Pulsen är ett mått på hur snabbt ditt hjärta slår. Genom att lära känna din puls, ha koll på din vilopuls och kunna tyda vad olika förändringar innebär kan du ha bättre koll på din egen hälsa. Det kan till och med hjälpa dig att upptäcka sjukdomar i ett tidigt stadie. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om din puls.
Vad är puls?
Pulsen är helt enkelt ett mått på hur många gånger i minuten ditt hjärta slår. När ditt hjärta slår, alltså drar ihop sig skickas en våg av blod ut i kroppen. Det leder till en kort tillfällig utvidgning av blodkärl, och det är det vi kallar för puls. På vissa ställen av kroppen ligger blodkärlen på ett sådant sätt att du enklare kan känna utvidgningen, exempelvis på halsen och på insidan av handleden. Det är därför det är platser man brukar kontrollera pulsen på.
Om du har en puls på 60 så innebär det att ditt hjärta slår 60 slag i minuten. Det finns studier som visar på att låg vilopuls och ett längre liv har ett samband. Troligtvis beror det på att ju färre gånger hjärtat behöver slå, desto längre orkar det leva.
Så mäter du pulsen
Du kan mäta pulsen på flera olika sätt, och du behöver inga teknologiska redskap för att göra det. Om du vill finns det dock smidiga hjälpmedel som hjälper dig att kontrollera pulsen. På så sätt kan det också vara enklare att kontrollera och registrera din puls över tid, då kan du också enklare ha koll på om något förändras.
Mät pulsen manuellt
Smidigast är helt enkelt att lägga pek- och långfinger på sidan av halsen, där pulsen brukar kännas som bäst. Du kan även känns pulsen på insidan av handleden. Undvik att känna med tummen. Räkna antalet slag du känner under 15 sekunder, och sedan multiplicerar du det med fyra. Då har du fått reda på din puls, som alltid räknas per minut.
Anledningen till att man endast brukar räkna slagen under 15 sekunder är för att det kan vara svårt att hålla fokus under en minut. Och oavsett hälsostatus är pulsen oftast jämn, och därför får du ett säkert resultat genom att multiplicera med fyra.
Kontrollera pulsen med pulsklocka
En pulsklocka kan vara ett bra hjälpmedel för att ta reda på din puls. Genom att använda en klocka blir det enklare att registrera resultatet och kunna se statistik. Det blir också enklare om du vill mäta vad du har för puls under träning. Kom dock ihåg på att normal puls vid träning varierar kraftigt och är inte en bra måttstock när det kommer till hälsa. Utan ska endast användas som ett verktyg för att förbättra din träning.
Mät puls med blodtrycksmätare
Du kan även mäta din puls med en blodtrycksmätare. Då får du samtidigt koll på hur ditt blodtryck ligger till, och det i kombination med din puls kan vara bra faktorer för att avgöra hur din hälsa ligger till. Du kan även använda dig av en pulsoximeter för att mäta puls och syresättning i blodet.
Appar i mobilen
Det finns även appar i mobilen du kan använda dig av för att kontrollera din puls. Du lägger då kameran mot huden och mobilens kamera kan då mäta färgförändringarna som sker när blodet pulserar igenom kärlet. Det finns specifika appar för ändamålet men en del träningsappar har funktionen inbyggd.
Tre olika typer av puls
Det finns tre olika typer av puls du kan mäta, och du behöver ha koll på vilken av dem du mäter. Den pulsen som främst kan säga något om din hälsa är vilopulsen. Det är också den du själv kan påverka genom träning och sunda livsvanor.
De tre olika typerna av puls är:
- Vilopuls
- Arbetspuls
- Maxpuls
1. Vilopuls
Vilopulsen är som sagt den pulsen som kan säga mest om din hälsa. Det här är den puls du har när du befinner dig i viloläge. Allra bäst är att mäta den direkt när du vaknar på morgonen. Men har du inte möjlighet till det bör du ligga ner och vila i 10-15 minuter innan du mäter din vilopuls.
Generellt brukar man säga att ju lägre vilopuls desto bättre. Även om allt för låg puls vid vila kan tyda på sjukdom. Spannet för vad som är en normal vilopuls är relativt brett och det varierar också med åldern. Men vanligtvis brukar man säga att en normal vilopuls ligger mellan 40 – 80 slag i minuten. Vilopuls för en kvinna är normalt sätt något högre än vilopuls för en man.
En riktigt bra vilopuls ligger mellan 40 – 65 slag i minuten. En hög vilopuls betyder oftast att du är otränad, alltså har dålig kondition. En hög vilopuls är en av de faktorer som påverkar hälsan sämst har studier visat sig. Har du däremot problem med hög vilopuls trots att du regelbundet tränar kan det vara ett tecken på sjukdom och du bör kontakta läkare. En doktor på nätet kan vara ett snabbt sätt att gå hjälp på.
2. Arbetspuls
Arbetspuls är egentligen bara en ögonblicksbild. Den visar hur hög din puls är just i stunden du utför någon fysisk aktivitet. Den visar exempelvis hur hög puls du har under ett träningspass. Puls vid träning säger egentligen inte så mycket om din hälsa, utan mer om hur hårt du tränar just för stunden. Det kan dock vara bra att mäta eftersom du kan upptäcka om du skulle få väldigt hög puls vid låg ansträngning. Du ska exempelvis inte få hög puls under en långsam promenad.
3. Maxpuls
Maxpuls är det maximala antalet slag per minut ditt hjärta kan slå. Du kan endast mäta maxpulsen genom att utföra ett maxpulstest. Maxpulsen säger ingenting om din hälsa, utan är genetisk. Den minskar även med åldern. Maxpulsen kan dock vara intressant för att kunna ha koll på vilken intensitetsnivå du tränar på och hur nära maxpulsen du ligger.
Hög vilopuls – orsaker
Den främsta anledningen till hög puls är dålig kondition. Om så är fallet för dig är det egentligen goda nyheter, eftersom det innebär att du kan börja träna upp konditionen och på så sätt sänka din vilopuls.
Orsak till hög puls kan också vara:
- Stress
- Värme
- Koffein
- Rökning
- Blodvärde
Det kan därför vara bra att se över din livsstil på andra plan än enbart träningen. Exempelvis stressa mindre, sluta röka och dra ner på koffeinet. Har du lågt blodvärde kan pulsen också stiga. En kvinna med normal puls i vanliga fall kan därför få mycket högre vilopuls om hon blir gravid. En alltför hög vilopuls hos en kvinna som är gravid kan dock vara en riskfaktor.
Hög vilopuls – risker
Att gå runt med konstant hög puls är otroligt påfrestande för hjärtat och kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Något som i sin tur kan förkorta din livslängd med flera år. Det är därför viktigt att försöka få ner din vilopuls till det normala spannet.
Det som dock är viktigt att komma ihåg är att olika människor har olika puls genetiskt. Därför bör du ha koll på din egen puls och jämföra den mot dig själv. Någon kan ha relativt låg puls trots dålig kondition, men det man ska vara vaksam på är om ens egna vilopuls plötsligt ökar.
Hög vilopuls oavsett kvinna eller man, som tidigare varit låg är oftast ett tecken på sjukdom. Det är vanligtvis ingenting att oroa sig för, utan oftast tecken på en tillfällig virusinfektion eller liknande. Alltså helt vanlig förkylning. En tillfälligt förhöjd vilopuls har inga betydande risker, men du bör aldrig träna med en infektion i kroppen.
Förbättra din vilopuls
Du som är otränad kan relativt enkelt förbättra din vilopuls genom att komma igång med träning. Regelbunden träning är viktig för alla, och även om du har låg puls trots otränad kommer du få hälsofördelar av att börja träna.
Du kan med små medel förbättra din vilopuls genom träning. Här kommer några tips:
1. Ta raska promenader
Promenader är ett utmärkt sätt för någon som är otränad att förbättra sin kondition. Det behöver inte vara speciellt avancerat, utan promenera regelbundet och se till att öka din intensitet. Du kan exempelvis använda dig av en stegräknare och mäta hur många steg du hinner på en viss tid. Ju mer tränad du blir desto fler steg och längre distans kommer du att hinna.
2. Börja cykla
Kanske har du problem med knäna eller inte vill promenera av andra anledningar. Då kan cykel vara ett mycket bra hjälpmedel. Välj om du vill cykla ut eller om du kanske vill använda dig av en motionscykel inomhus. Oavsett vad kommer du känna att din kondition snabbt förbättras.
3. Bli flåsig
Egentligen kan man säga att all aktivitet som du blir flåsig av kommer att förbättra din kondition. Du kan exempelvis dansa eller gå på konditionspass på gymmet. Till och med vissa hushållssysslor så som städning eller trädgårdsarbete kan hjälpa till att förbättra din kondition, och på så sätt sänka din vilopuls.
Vanliga frågor och svar om puls
När är hög puls farlig?
Att konstant ha hög vilopuls är mycket påfrestande för hjärtat och kommer i det långa loppet göra så att hjärtat slits ut i förtid. Du bör också vara uppmärksam om du tidigare har haft låg puls och den plötsligt stiger – det kan vara täcken på sjukdom som behöver behandlas.
Vad ska man göra om man har hög puls?
Den vanligaste orsaken till hög puls vid vila är att personen är otränad. Därför är det bästa du kan göra att börja träna och förbättra din kondition. Du bör också se över dina andra vanor, så som rökning och koffeinintag. Om du är vältränad och plötsligt får hög puls för du fört och främst vila, det kan bero på en vanlig virusinfektion. Om den inte sjunker efter några dagar bör du kontakta läkare.
Är 90 i puls högt?
När vi pratar om vilopuls är 90 slag i minuten högt. Man brukar säga att en normal puls inte ska vara högre än 80 slag i minuten. Äldre personer däremot kan ha högre puls, och då kan 90 vara helt normalt. Kvinnor har vanligtvis något högre puls än män. Om vi däremot pratar om puls vid träning oavsett kvinna eller man är 90 slag i minuten inte högt.
Vad ska en kvinna ha i puls?
Spannet för en normal vilopuls är relativt brett. Man brukar säga att en kvinna ska ha mellan 40 – 80 i puls. 50 och neråt räknas som låg vilopuls för en kvinna och betyder oftast att du är i mycket god form.
Vad är normalt att ha i vilopuls?
Normal vilopuls är mellan 40 – 80 slag i minuten, men det kan variera mellan olika personer och beroende på ålder. Det är viktigt att du ha koll på din egen normala vilopuls, för att kunna upptäcka skillnader som kan tyda på hälsoproblem.