Bäst rosenrot tabletter – Rosenrot bäst i test 2023

Rosenrot är ett populärt kosttillskott som motverkar både trötthet och nedstämdhet. Rosenrot är en växt som har används i århundraden med syfte att lindra trötthet, depression och oro.

Kosttillskott med rosenrot har en direkt uppiggande effekt som gör dig mer skärpt och alert. Men till skillnad från exempelvis koffein vänjer sig inte kroppen vid det även om det används under en lång tid, och därför avtar inte heller effekten.

Rosenrot är en växt som trivs i kyla och växer i bergsområden runt om i Asien och Europa. Det latinska namnet för Rosenrot är Rhodiola rosea och dess rötter innehåller mer än 140 olika aktiva ämnen. De två mest potenta ämnena är rosavin och salidrosid.

Rosenrot ett populärt kosttillskott, speciellt i Norden där det är populärt mot den trötthet och nedstämdhet som många upplever under vinterhalvåret. Den har adaptogena egenskaper, vilket betyder att de hjälper kroppen att hantera exempelvis stress och utmattning.

Vad är rosenrot bra för?

Att Rosenrot har adaptogena egenskaper har länge varit känt, de adaptogena egenskaperna innebär att ämnena i örten på ett naturligt sätt ökar din kropps resistens mot olika typer av stress. Personer som är deprimerade, är stressade eller lider av oro har en förhöjd nivå av just kortisol i kroppen och studier har visar att intag av rosenrot kan sänkta dessa nivåer

Den här studien undersökte vad som hände när en grupp av 101 testpersoner med stressproblematik intog 400 mg Rosenrot i fyra veckor. Resultatet visade en omfattande minskning i stressrelaterade symptom så som trötthet, utmattning, oro och ångest. Det är med anledning av detta som Rosenrot säljs på apotek i Sverige som ett receptfri antidepp och ångestdämpare.

Ökad sexlust med rosenrot

Många som har erfarenhet av rosenrot tycker även att de har fått förhöjd sexlust. Det finns ingen dokumenterad effekt på att rosenrot skulle påverka just de lusthöjande hormonerna i kroppen. Däremot vet man att stress och ångest ofta är mycket förödande för just sexlusten.

Troligtvis är det en anledning till att fler upplever att de är lättare att känna sig kåt när de tar rosenrot som kosttillskott. På så sätt kan rosenrot ge ökad sexlust både till män och till kvinnor.

Större chans att bli gravid med rosenrot

Det finns flera studier som visar på att rosenrot kan ge ökad fertilitet. Vill du bli gravid med hjälp av rosenrot rekommenderar du att ta rosenrot fram till ägglossningen, men sedan sluta fram till dess att mensen kommer. Efter att du har fått mens kan du återigen ta rosenrot, om du inte har blivit gravid.

Rosenrot vid graviditet

Det är inte rekommenderat att ta rosenrot om du är gravid. Det finns inget dokumenterat att rosenrot skulle vara farligt om man är gravid, men generellt rekommenderas inte att ta kosttillskott vid graviditet eftersom det inte finns tillräckligt med studier på hur det kan påverka fostret. Vill du ta rosenrot under en längre period och är sexuellt aktiv kan p-piller därför vara att rekommendera. Av samma anledning bör du inte heller ta rosenrot under amning.

Rosenrot bäst i test

1. Elexir Rosenrot – bästa rosenrot tillskott

rosenrot bäst

Elexir Rosenrot är ett kosttillskott med högkoncentrerat extrakt av rosenrot. Den innehåller även vitamin B5 som hjälper till att upprätthålla normal mental prestation samt minska trötthet och utmattning.

För att öka upptaget är tabletterna även kompletterade med Bioperin® som är en patenterad form av svartpepparextrakt.

2. Rosenrot Forte – bäst när du vill bli gravid

rosenrot bäst

Rosenrot Forte tar många kvinnor för att bli gravid. Även det här är rosenrot tabletter som är högkoncentrerade och innehållet svartpepparextraktet Bioperine®.

Självklart är Rosenrot Forte inte enbart för dig som vill bli gravid, utan de har tabletterna ger samma goda effekter som andra rosenrot tillskott ger.

3. Rawpowder – bästa rosenrot pulver

rosenrot bäst

Rawpowder Rosenrot är kosttillskott i pulverform. På så sätt kan du blanda rosenrot i exempelvis vatten, juice eller smoothie. Många tycker om att använda flera olika kosttillskott som en boost i exempelvis en smoothie och då är pulver rosenrot ett bra alternativ.

Det här är ett helt och hållet ekologiskt rosenrotpulver som kommer packade i en praktiskt återförslutningsbar påse som är enkel att förvara.

4. Life Rosenrot – prisvärt alternativ

rosenrot bäst

Rosenrot Life är hälsokostskedjan Lifes egna tillskott av rosenrot. Det är högkoncentrerade och prisvärda tabletter av torkad rosenrot. Den kommer i en praktiskt kartong med kartor av tabletter istället för en burk. Life Rosenrot passar därför utmärkt även för dig som har svårt att öppna burkar, exempelvis på grund av försvagade muskler, reumatism eller liknande.

rosenrot bäst

Pureness Rosenrot extrakt är rosenrot droppar som du kan droppa ner i annan vätska. En droppe Pureness i ditt vattenglas är tillräckligt för att då den rekommenderade dagsdosen av rosenrot.

Produkten innehåller mycket liten mängd alkohol, om du vill undvika alkohol helt och hållet kan du droppa i en droppe i kokande vatten eftersom alkoholen då avdunstar.

6. Chisan – flytande tillskott med rosenrot

rosenrot bäst

Chisan är ett flytande tillskott som bland annat innehåller rosenrot. Förutom rosenrot innehåller Chisan rysk rot och chisandra, även dem är tillskott som anses ha liknande adaptogena egenskaper, precis som rosenrot.

Det här är ett flytande tillskott som passar utmärkt för dig som snabbt och enkelt vill kunna ta en shot och få alla goda effekterna. Rosenrot ger inte högt blod tryck, men däremot kan rysk rot påverka blodtrycket. Ligger du i risk för högt blodtryck bör du därför inte ta Chisan.

Bra att veta om rosenrot

Undersökningar har visat att effekten av rosenrot brukar kännas av redan efter 45 minuter. Därför kan du ta rosenrot vid enstaka tillfällen när du vill få en snabb och uppiggande effekt. Men det är också långtidsverkande och du kan därför ta det regelbundet om du önskar. Flertalet studier har genomförts på rosenrot och man har inte hittat några negativa bieffekter. Men det är viktigt att komma ihåg att kosttillskott är inte granskade på samma sätt som läkemedel och kan ha varierad verkan på olika personer.

Även om man inta kunnat se några biverkningar av rosenrot är det viktigt att inte ta för mycket av det. Följ dosering för just den rosenrot du har köpt, det står alltid på förpackningen. Eftersom det är ett kosttillskott som verkar lugnande är det rekommenderat att ta rosenrot på kvällen, det kan då hjälpa dig att sova bättre.

Om du upplever konstant trötthet och nedstämdhet bör i första hand uppsöka läkare. Kosttillskott ska endast tas vid milda symptom och ses som ett komplement till sjukvård och en i övrigt hälsosam livsstil.

Vanliga frågor och svar om rosenrot

Vad är rosenrot bra för?

Rosenrot är ett kosttillskott som är bra för att motverka ångest, stress, nedstämdhet och liknande tillstånd. Det kan även öka chanserna att bli gravid samt att det kan ge ökad prestation, både mentalt och fysiskt.

Är rosenrot farligt?

Nej det finns inga studier som visar på att rosenrot skulle ha en negativ effekt eller vara farligt på något sätt. Om du är gravid däremot rekommenderas du inte att ta rosenrot då det finns en generell rekommendation om att avstå alla kosttillskott vid graviditet. Detta eftersom det inte finns tillräckligt med forskning på hur det skulle kunna påverka fostret.

Hur snabb effekt har rosenrot?

Rosenrot har en omedelbar effekt. Det verkar inom 45 minuter efter att du intagit det. Men det har även en långtidsverkan och du kan därför ta rosenrot regelbundet som en del av din rutin när det kommer till kosttillskott.

Hur fungerar rosenrot?

Rosenrot har adaptogena egenskaper. Det innebär att det påverkar receptorer i hjärnan och kommer därför öka utsöndringen av vissa hormoner och minska utsöndringen av andra hormoner. Just rosenrot ökar utsöndringen av de så kallade lyckohormonerna, exempelvis serotinin samtidigt som det minska stresshormoner, exempelvis kortisol.

Ska jag ta rosenrot eller ginseng?

Rosenrot och ginseng fungerar på liknande sätt och har ungefär samma egenskaper. Skillnaden är dock att rosenrot kommer från de nordiska länderna och ginseng från Asien. Olika personer kan få lite olika effekt av kosttillskott, därför kan du prova vilken av dem som fungerar bäst för dig.

2024-01-23T14:02:53+02:00

Om författaren:

Hej mitt namn är Ebba Hedberg och jag skriver artiklar på hälsaonline.se. Utöver att skriva älskar jag träning och mat samt att spendera tid i naturen med min man och våra två hundar. Om du vill komma i kontakt med mig eller har några synpunkter på mina texter är du välkommen att maila mig på ebba@hälsaonline.se.
Till toppen