Ett tyngdtäcke kan vara ett bra hjälpmedel för dig som lider av sömnsvårigheter. Täcket skapar ett behagligt tryck mot kroppen, vilket sänker blodtrycket och nivåerna av kortisol (som är kroppens stresshormon). Detta gör det enklare att koppla av och somna lättare.

I den här artikeln får du lära dig mer om tyngdtäcken och dess fördelar. Vi tipsar även om fem tyngdtäcken som är bäst i test i olika kategorier och svarar på de vanligaste frågorna om tyngdtäcken.

Denna artikel innehåller partnerlänkar

bäst omega 3 olja

Vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke – eller vikttäcke som det också kallas – är ett helt vanligt täcke fast med insydda tyngder, till exempel i form av små pärlor eller kedjor. Tyngdtäckets funktion bygger på Deep Pressure Tissue Stimulation (DPTS), vilket innebär att kroppens vävnader reagerar på tryck – precis som vid traditionell massage. Trycket påminner vår hjärna om känslan av trygghet och lugn när vi var små och våra föräldrar höll om oss. Därför svarar den med att återskapa samma känsla genom att frigöra kroppens egna må bra-hormoner serotonin och oxytocin. Även produktionen av sömnhormonet melatonin stimuleras, vilket gör det enklare att koppla av och somna in.

Idag föreskrivs tyngdtäcken av vården som ett första steg att behandla sömnproblem och utgör ett komplement till receptfria sömntabletter, så som exempelvis Melatonin. Eftersom täckena är receptfria och saknar biverkningar rekommenderar man att testa dem innan man övergår till medicinsk behandling. Idag finns det många olika typer av tyngdtäcken, både för vuxna och för barn. Vad gäller vikten ska du alltid försöka välja ett täcke vars vikt motsvarar mellan 10 – 15 procent av din egen kroppsvikt.

Fördelar med tyngdtäcke

Även om forskningen på tyngdtäcken fortfarande är relativt begränsad och de flesta studierna har utförds på mindre grupper finns det ändå bevis som styrker täckets hälsofördelar. Här är några av de främsta:

  • Kan lindra sömnbesvär
  • Dämpar stress, oro och ångest
  • Effektiv mot värk och muskelsmärta
  • Kan hjälpa personer med ADD/ADHD

Tyngdtäcke bäst i test 2023

Vi har granskat utbudet av tyngdtäcken och valt ut fyra varianter som fått extra höga betyg av användare och experter. Nedan hittar du en jämförelse av samtliga modeller samt information om deras egenskaper.

1. Cura Pearl – Bäst i test

tyngdtäcke bäst i test

När det gäller tyngdtäcken är Cura of Sweden förmodligen det mest kända varumärket på den svenska marknaden. Modellen Cura Pearl är ett populärt tyngdtäcke, dels på grund av sin goda kvalitet, men också för att täcket kommer i många olika vikter – från 3 kg upp till 13 kg. Täcket är tillverkat av bomull, vilket gör det svalt och skönt. Själva tyngden utgörs av små kiselpärlor som får täcket att forma sig efter din kropp och som gör att vikten fördelas jämnt. Du väljer själv om du vill använda det enbart när du sover eller som en skön filt i soffan. Den enda nackdelen med Cura Pearl är priset. Detta är ett lite dyrare tyngdtäcke, men samtidigt får du vad du betalar för – kvalitet och hållbarhet.

Prisklass: Hög
Vikter: 3 – 13 kg
Material: Bomull
Tyngder: Kiselpärlor
Skötselråd: 60 grader (hängtorkas)

2. Beckasin Tyngdtäcke (2 295 kr) – Svalt tyngdtäcke

svalt tyngdtäcke

Beckasin Tyngdtäcke Bambu är ett allergivänligt och behagligt tyngdtäcke tillverkat av bomull och bambu för bästa möjliga andningsförmåga. En av fördelarna med att välja ett tyngdtäcke av bambu är att täcket absorberar fyra gånger mer fukt än vad bomull gör. Dessutom är bambu ett miljövänligare alternativ och naturligt antibakteriellt.

Även fyllningen är allergivänlig då den består av små sandkristaller av glaskvarts som är helt gift- och luktfria. Kristallerna formar sig efter kroppen och skapar ett avkopplande tryck för en bättre sömn. Vad gäller vikt kan du välja mellan 7 och 10 kg, vilket är en aning begränsat. Samtidigt är det två av de vanligaste vikterna.

Prisklass: Hög
Vikter: 7 – 10 kg
Material: Bambu, Bomull
Tyngder: Sandkristaller
Skötselråd: Luftning/handtvätt

3. Cura Cozy (2 695 kr) – Varmt tyngdtäcke

Om du är ute efter ett lite varmare tyngdtäcke kan Cura Cozy vara ett passande alternativ. Här får du ett extra tjockt och varmt tyngdtäcke som passar bra för de kallare vintermånaderna. Tyngden utgörs i det här fallet inte av pärlor eller sand, utan av hoptvinnade polyestertrådar som sluter sig tätt omkring din kropp och ger ett behagligt tryck.

Användarna är överlag nöjda med täcket, men menar att det kan bli ganska varmt eftersom det trots allt är tillverkat av polyester. De skriver också att trådarna gör täcket ganska hårt, men att det mjuknar upp efter lite användning. Om du är frusen och har råd att betala den höga prislappen är Cura Cozy helt klart ett bra val.

Prisklass: Hög
Vikter: 10 kg
Material: Polyester
Tyngder: Hoptvinnade polyestertrådar
Skötselråd: Maskin 60 grader

4. 4Living Tyngdtäcke (1 147 kr) – Mest prisvärd

bäst tyngdtäcke

4Living Tyngdtäcke är ett kvalitativt täcke med glaspärlor som ger en jämn viktfördelning, oavsett hur du ligger. Täcket kommer i något lägre vikter jämfört med Cura Pearl – här ligger den högsta viken på 9 kg istället för 13 kg. För dig som väger lite finns alltså risken att 4Living inte ger en optimal tyngd.En annan nackdel med täcket är att själva vadderingen är tillverkad av polyesterfiber – även om yttertyget är av 100 procent bomull – vilket gör att täcket kan kännas en aning varmt. Cura Pearl är ett betydligt svalare alternativ. Bortsett från det är detta helt klart ett prisvärt tyngdtäcke som ger dig mycket för pengarna. Allra bäst passar det för dig som är lite lättare och som inte blir så varm under natten.

Prisklass: Medel
Vikter: 3 – 9 kg
Material: Bomull/polyesterfiber
Tyngder: Mikroglaspärlor
Skötselråd: 40 grader (hängtorkas)

Frågor och svar om tyngdtäcken

Vilket tyngdtäcke är bäst i test?

Cura Pearl är ett tyngdtäcke som både experter och användare utsett till bäst i test och som kommer i vikterna 3, 5, 7, 9, 11 och 13 kg. Detta gör det enkelt att hitta ett passande täcke för din kroppsvikt.

Är tyngdtäcke skönt?

Ja, de flesta upplever att tyngdtäcken ger en skön känsla som hjälper dem att slappna av och sova bättre.

Är det farligt med tyngdtäcke?

Så länge du väljer ett täcke vars tyngd passar din kroppsvikt är det ingen större fara att använda tyngdtäcke. Om du däremot har epilepsi, svår hjärtsvikt, kronisk rörelsenedsättning eller försämrad andningsförmåga bör du dock alltid konsultera vården innan du använder täcket. Du bör aldrig heller använda tyngdtäcke om du har ett spädbarn i sängen.

Vem passar tyngdtäcken till?

Tyngdtäcken passar de flesta, oavsett ålder och livsstil (med undantag för mindre barn på grund av kvävningsrisken). Bäst passar tyngdtäcken för personer som lider av sömnsvårigheter, till exempel insomningsbesvär eller rubbad sömnrytm.

Kan små barn använda tyngdtäcken?

Det råder delade meningar gällande hur små barn som kan använda tyngdtäcken. Vissa företag menar att tyngdtäcken inte rekommenderas för barn som väger mindre än 22 kg. Andra har en gräns på 2 – 3 år.

Vilket tyngdtäcke är svalast?

Cura Pearl, som är bäst i test, är ett svalt tyngdtäcke med ett TOG-värde på 2,7 (mellan 0 och 4). TOG står för Thermal Overall Grade och indikerar hur kroppsvärmen lagras i och under diverse textilier.

Finns det svala tyngdtäcken?

Ja, vissa tyngdtäcken är svalare och passar bra på sommaren, andra har tjockare foder och är därför bättre att använda på vintern.

Hur tungt ska ett tyngdtäcke vara?

En riktlinje är att välja ett täcke vars vikt motsvarar mellan 10 och 15 procent av din egen kroppsvikt. Dock kan de personliga preferenserna naturligtvis skilja sig åt – vissa gillar lättare täcken, andra tyngre.

Finns tyngdtäcke som dubbeltäcke?

Ja, det finns tyngdtäcken i storleken 200 x 220 cm som passar dubbelsängar.

Var köper man tyngdtäcke?

Du kan köpa tyngdtäcken både online och i butik. Oftast finns de att köpa på apotek och hälsokostbutiker.

Vad väger ett vanligt täcke?

Det beror på vilket material täcket är tillverkat av. Normalt sett väger vanliga täcken mellan 0,5 – 1,5 kg.

Vilka ska inte använda tyngdtäcke?

Om du har nedsatt muskelkraft eller andningskapacitet bör du alltid konsultera med en läkare innan du använder ett tyngdtäcke. Detsamma gäller om du har hög benägenhet för tryckskador eller liggsår. Små barn bör inte heller använda tyngdtäcken.