viktväst bäst i test

En viktväst kan vara ett bra hjälpmedel för dig som vill optimera resultaten av din träning. Västens inbyggda och jämnt fördelade vikter ökar nämligen belastningen på kroppen för att på så sätt göra träningen mer utmanande.

I den här artikeln ska vi titta närmare på hur en viktväst fungerar och fördelarna med detta träningshjälpmedel. Vi listar även fem av de bästa viktvästarna på marknaden just nu.

Hur fungerar en viktväst?

En viktväst är ett hjälpmedel som gör det enkelt att få in extra vikt när du tränar. Västen har nämligen inbyggda vikter som ökar belastningen och därmed även förbränningen. På så sätt kan träning med viktväst förbättra dina träningsresultat. Tack vare den jämnt fördelade vikten och den goda passformen är en viktväst betydligt mer komfortabel att använda jämfört med exempelvis hantlar och skivstänger. Den kan dessutom hjälpa dig att förbättra din hållning eftersom du tränar upp muskulaturen kring rygg, axlar och bål.

Du kan med fördel använda viktvästen på gymmet, när du tränar crossfit eller under promenaden för att öka svårighetsgraden med träningen. Det går också bra att springa med viktväst för att göra löpningen ännu mer utmanande. Det finns olika typer av viktvästar idag. Vissa har en fast vikt på 3 – 10 kg som inte går att justera. Andra tillåter dig att själv reglera vikten mellan exempelvis 1 – 30 kg för att manuellt anpassa svårighetsgraden.

Fördelar med viktväst

Enligt forskning har viktvästar visat sig ha en rad olika hälsofördelar, framför allt för styrka och viktnedgång. En viktväst kan till exempel:

  • Underlätta viktnedgång. Att använda en viktväst kan vara bra för dig som vill gå ner i vikt. Belastningen ökar nämligen fettförbränningen och minskar fettmassan samtidigt som den håller muskelmassan intakt.
  • Förbättra din uthållighet. Forskning visar att personer som regelbundet använder viktväst vid löpning klarar att springa längre sträckor på kortare tid utan att bli trötta.
  • Göra dig starkare. I och med att viktvästen gör din träning mer utmanande kan du maximera dina träningsresultat. Bortsett från att öka muskelmassan kan viktvästen även stärka skelettet.
  • Ge dig bättre hållning. En viktväst kan också vara effektiv för att förbättra hållningen. Här gäller det dock att inte börja med för höga vikter direkt, framför allt inte om du har dålig hållning från början.
  • Förbättra din balans. Slutligen kan viktvästen också vara ett bra hjälpmedel för att förbättra balansen, till exempel när den används under löpning eller raska promenader.

För att uppnå dessa hälsoeffekter krävs det emellertid en viktväst med en vikt motsvarande minst 10 procent av kroppsvikten. Samtidigt kan det förstås vara bra att börja med låg vikt och därefter öka gradvis, framför allt om du är otränad.

Bäst viktväst 2023 – Topp 5 viktvästar

Vi har granskat utbudet av viktvästar och tagit fram fem modeller som enligt användarna själva är bland de bästa på marknaden. Nedan kan du läsa mer om dem och deras egenskaper

1. Iron Gym Weight Vest  (1 499 kr) – Bäst viktväst för gång & promenad

bäst viktväst 2021

Iron Gym Weight Vest är en högkvalitativ viktväst som tillåter dig att justera vikten mellan 1 – 10 kg, beroende på önskad svårighetsgrad. Den passar både män och kvinnor och går att använda antingen direkt på huden eller över dina träningskläder. Du spänner åt den med hjälp av två breda kardborreband som löper över midjan.

Västen har en utmärkt passform som gör att den sitter nära kroppen utan att förhindra dina rörelser. Detta i kombination med den jämnt fördelade vikten gör Iron Gym Weight Vest utmärkt att använda under raska promenader, men självklart även på gymmet.

Vikt: 1 – 10 kg
Justerbar vikt: Ja
Prisklass: Medel
bäst viktväst 2021
  • Justerbar vikt, prisvärd, god passform, bra för funktionell träning.

2. Abilica WeightVest Flexi – Bäst viktväst för löpning

bästa viktvästen

Abilica WeightVest Flexi är en komfortabel viktväst tillverkad i mjuk neopren som likt Iron Gym Weight Vest tillåter dig att justera vikten manuellt. Här är dock minivikten något högre, nämligen 1,25 kg, och som mest kan du addera 10 kg. Den nätta designen, hudnära passformen och justerbara vikten gör detta till en utmärkt viktväst för löpning. Västen passar dessutom kvinnor och män i olika storlekar tack vare den smarta knäppningen med reglerbara remmar. Eftersom sidorna på västen är öppna har den också en extra god andningsförmåga.

Vikt: 1.25 – 10 kg
Justerbar vikt: Ja
Prisklass: Medel
bästa viktvästen
  • Mjukt material, manuell viktjustering, god andningsförmåga.

3. Gymstick Weight Vest – Bästa billiga viktväst

billig viktväst

Om du är ute efter en lite billigare viktväst kan Gymstick Weight Vest vara ett bra alternativ. Västen har en annorlunda design än övriga modeller i vår sammanställning och sitter främst över axelpartiet. Detta gör den extra smidig att använda på löpturen, gymmet eller bara i vardagen. Gymstick Weight Vest har en god passform och här kan du välja mellan två olika vikter: 2,5 kg eller 5 kg. Den justerbara remmen över bröstet gör det enkelt att ändra storleken och det mjuka neopren-materialet gör västen extra behaglig att använda. En extra bonus är att viktvästen har reflexer både på framsidan och baksidan – perfekt vid träning i mörker.

Vikt: 1 – 10 kg
Justerbar vikt: Ja
Prisklass: Medel
billig viktväst
  • Mycket prisvärd. Nätt design och god passform. Reflexer för träning i mörker.

4. Casall PRF Weight Vest – Bäst för viktväst kvinnor

viktväst för kvinnor

Casall PRF Weight Vest är en bekväm viktväst tillverkad av mjukt material med justerbar vikt. Västen har 25 fickor med viktpåsar och du kan själv reglera vikten mellan 1 och 10 kg, beroende på hur mycket motstånd du vill ha.

Viktvästen har en unisexdesign, men dess nätta design gör den extra komfortabel för kvinnor. Det går dessutom att reglera storleken enkelt med de två kardborrebanden som löper över midjan och vid axlarna. När du använt västen behöver du bara torka av den med en fuktig trasa och låta den lufttorka.

Vikt: 1 – 10 kg
Justerbar vikt: Ja
Prisklass: Medel
viktväst för kvinnor
  • Reglerbar vikt. God rörelsefrihet. Enkelt att justera storlek

5. Master Fitness B.C – Bäst viktväst för crossfit

bäst viktväst crossfit

Om du är en van crossfit-utövare kan Master Fitness B.C Viktväst ta din träning till nya nivåer. Denna högkvalitativa viktväst med militärtryck tillåter dig att addera upp till 20 kg extra kroppsvikt under ditt träningspass.

Den kraftiga axelvadderingen minskar belastningen på axlarna och du spänner enkelt åt västen med hjälp av de kraftiga remmarna kring midjan. Här finns 18 fickor för vikter och du väljer själv hur många vikter du vill addera. Användarna själva är mycket nöjda med västen och menar att den sitter skönt på kroppen.

Vikt: 10/20 kg
Justerbar vikt: Ja
Prisklass: Hög
bäst viktväst crossfit
  • Perfekt för crossfit. Kraftfull vaddering på axlarna. Addera upp till 20 kg extra vikt.

Frågor och svar om viktvästar

Vad är en viktväst?

En viktväst är ett hjälpmedel som du kan använda för att addera extra vikt under din träning. Viktvästen går oftast att använda direkt på kroppen eller ovanpå kläder. Många viktvästar tillåter dig dessutom att justera vikten manuellt genom att lägga till eller ta bort vikter.

Vad är viktväst bra för?

Forskning visar att viktvästar har en rad olika hälsofördelar. Förutom att öka din muskelmassa kan en viktväst också underlätta viktnedgång eftersom den ökar fettförbränningen. Den kan också förbättra din balans och din hållning.

Vilken viktväst är bäst?

Det är svårt att säga vilken viktväst som är bäst eftersom olika västar passar för olika ändamål. I vår lista ovan kan du bland annat se de bästa viktvästarna för löpning, promenader och crossfit.

Hur tung är en viktväst?

Tyngden varierar beroende på modell, men ligger ofta på mellan 1 kg och upp till 30 kg. Som tidigare nämnt finns det även viktvästar som tillåter dig att anpassa vikten manuellt efter behov med hjälp av avtagbara extravikter.

Finns det nackdelar med viktväst?

Så länge du använder en passande vikt och du använder viktvästen rätt är riskerna med detta hjälpmedel relativt små. Det som däremot kan innebära en viss risk är om du använder en allt för tung vikt eftersom detta ökar belastningen på lederna. Därför är det alltid bra att börja med en lägre vikt och därefter öka belastningen gradvis.